Dlaczego warto postawić na erytrytol?

Erytrytol 1 kg to bez wątpienia jeden z tych produktów, po który bez wahania sięgną miłośnicy zdrowej żywności. Jeżeli do tej pory nie poznaliśmy tego produktu, warto nadrobić stracony czas. Dobrze byłoby nie tylko zapoznać się z właściwościami erytrytolu, ale także zdobyć wiedzę na temat tego, do czego można go wykorzystać w swojej kuchni. 

Jakie właściwości ma erytrytol i komu jest polecany?

Jak już zaznaczono na wstępie, erytrytol to produkt polecany osobom, którym zależy na własnym zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Tak naprawdę może więc z niego korzystać każdy, kto ma na to ochotę. W szczególności jednak, słodzikiem tym powinny zainteresować się osoby borykające się z cukrzycą oraz insulinoopornością. Erytrytol będzie godny polecenia także dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Posiada on bowiem zerową wartość energetyczną. Poza tym, jego zerowy indeks glikemiczny sprawia, że nie jest to produkt gwałtownie podnoszący poziom glukozy we krwi. Atutem erytrytolu jest także to, iż jest on niemal tak samo słodki jak cukier. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby zachować umiar w spożywaniu produktów z dodatkiem tego słodzika. Erytrytol spożywany w nadmiarze może bowiem mieć właściwości przeczyszczające. Warto więc obserwować to, jak nasz organizm toleruje ten słodzik. 

Do czego można wykorzystać erytrytol?

Erytrytol można wykorzystać w swojej kuchni na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Przede wszystkim, doskonale sprawdzi się on do posłodzenia napojów, takich jak herbata, kawa czy lemoniada. Nic nie stoi na przeszkodzie także temu, aby dodawać go do ciast zamiast klasycznego cukru. Warto także pomyśleć o przygotowywaniu przetworów na bazie tego wyjątkowego słodzika. Nie sposób także zaprzeczyć temu, że erytrytol jest świetnym dodatkiem do domowych lodów czy galaretek. Po zmieleniu go na puder, na przykład w młynku do kawy, może posłużyć do posypania ciasta bądź placuszków śniadaniowych.